Een voorbeeld van aangepaste spelen voor kinderen met een visuele beperking kun je vinden op www.spelensite.be.http://www.spelensite.beshapeimage_1_link_0
aan de slagAan_de_slag.html
inclusief?Inclusief.html
linksLinks.html
contactContact.html
homeHome.html
visuele beperking
Kinderen met een visuele beperking zijn vaak heel nieuwsgierig maar ook zeer onzeker. Je moet er dus voor zorgen dat het kind een veilig gevoel heeft en durft te ontdekken.
Spel aanpassen
Aan de lijn, klaar,...start! Geef een duidelijk signaal wanneer het spel start zoals met een fluitje. Maak tijdens het spel gebruik van geluiden en lawaai.
Ga tijdens het spel op zoektocht samen met het kind, zo ontdek je samen de omgeving. Het is belangrijk dat het kind zich veilig voelt. Hang dus niet onmiddellijk de Macgyver uit, maar begin met een rondleiding door het lokaal.


Leiding aanpassen
De basis bij het begeleiden van iemand met een visuele beperking:
Wie is het?  Vertel steeds wie je bent als je tegen het kind praat 
SOS boodschap in een fles:	Vraag steeds of je het kind mag helpen 
Zeg roodkapje waar ga je heen?  Vertel steeds waar je het kind naartoe begeleidt 
ACTIE!!  Beschrijf wat er tijdens verhalende kaders of toneeltjes te zien is. Zo is het kind ook mee in het verhaal en heeft de activiteit ook voor hen een extra dimensie.


Locatie aanpassen
Je hoeft niet onmiddellijk grote verbouwingen te doen wanneer er een kind met een visuele beperking naar je vereniging komt. Maar een Sien en Maria inhuren kan handig zijn. Zorg ervoor dat de vloer niet bezaait ligt met allerlei materiaal. Dat verhoogt namelijk het gevaar op struikelen.
Het is handig om het materiaal dat het kind vaak nodig heeft op een vaste plaats ligt, zodat er geen lange zoekacties ondernomen moeten worden om bijvoorbeeld rugzak of jas te vinden.